Margaret Plaus: Een veranderende wereld van recepten

ADVERTISEMENT

Toen ik bij mijn broer en schoonzus op bezoek was, hielp ik mee met het ordenen van de documenten vanuit het huis van mijn ouders sinds ik het huis uit was. Ik kwam thuis met een nieuwe verzameling oude recepten en was onder de indruk van de pagina’s waar mijn moeder jaren geleden mee omging.

Mijn favoriete collectie is het unieke gladde handschrift van mijn moeder, geschreven in steno. Het eerste wat me opvalt is dat er geen fout is en dat de karakters niet zijn overschreven voor correctie. Het valt me ​​op omdat ik vaak fouten maak als ik met de hand schrijf. Ik denk niet dat je een beetje voorzichtig hoeft te zijn bij het schrijven, aangezien het heel gemakkelijk is om fouten te herstellen wanneer je typt op een computer.

Ik sta versteld van het verschil tussen de middelen van vandaag en de middelen toen mijn moeder die recepten schreef. Haar receptenverzameling past in één la van de keuken, en voegt eraan toe dat ze de reputatie heeft een goede kok te zijn en een veelgevraagde prijswinnaar op veel lokale beurzen. Mijn uitgebreide collectie omvat kookboeken die twee boekenplanken in beslag nemen, een doos met mappen en handgeschreven receptenkaarten, wat ik online wil aanschaffen, een set kooktijdschriften en enkele laden in een archiefkast.

ADVERTISEMENT

Het recept zelf heeft een verhaal te vertellen over de tijd en mijn moeder. Ik neem aan dat ze eind jaren dertig, veertig en vijftig zijn geschreven. Er zijn recepten voor taarten, koekjes, jam en geleisalades, waarvan de meeste begonnen met ongeparfumeerde gelatine. Het was niet zo duur in de hitparade van het begin van de jaren 2000, maar toen mama het recept koos, had de geleisalade een grote schare fans.

Er zijn geen vlees-, kip- of visrecepten in de collectie, en weinig groenterecepten. Dat komt omdat ze ze niet nodig had. Hun hoofdgerechten waren vlees, aardappelen, groenten, soms jus en dressings, elke week dezelfde week, en ze zou hebben geweten hoe ze ze moest bereiden zonder verdere instructies.

Sommige van de stenoblokpagina’s waren schoon, het recept is waarschijnlijk nooit gebruikt. Er zijn verschillende van dergelijke recepten in mijn collectie, die er goed uitzien, maar nog nooit zijn begonnen met bereiden. Het lange diagonale lopen moet een teleurstelling zijn geweest die niet aan haar normen voldeed.

De recepten die ze al vaak heeft gemaakt, zijn gemakkelijk te herkennen. De pagina’s zijn verspreid en verspreid, waardoor ze bijna onleesbaar zijn. Enkele van mijn favorieten waren aardbeientaart, Helen’s pompoentaart, papa’s koekjes, gevormde ananasringen en de hertogin-salade.


Hier is haar Hertogin-saladerecept. Een stoer zomers saladebord.

Hertogin Salade

  • Breng 12/3 kopjes water aan de kook. Giet in een 13¼ ounce * pakket van gelatine met citroensmaak. Voeg 1/4 kop suiker, 3 eetlepels citroensap, 3 eetlepels ananassap en 1/2 theelepel zout toe. Koel tot de gelei hard wordt.
  • Combineer met 2 kopjes fijngehakte kool, 1 kopje ananas in blik, 1/2 kopje gehakte bleekselderij en 2 eetlepels gehakte Spaanse peper.
  • Giet in een vorm. Koel tot het hard wordt. Verwijder de vorm met sla en voeg mayonaise toe.

10 porties.

* Opmerking: 3 1/4 oz = 92g. Momenteel weegt het geleipoederpakket 85 g, wat dichtbij genoeg voor mij is.


Het favoriete recept van de moeder van citroentaart was niet met de hand geschreven en was niet zo oud als het recept in haar verzameling stenoblokken. Ik heb het recept letterlijk overgenomen uit het kookboek van de kerk dat verscheen. Ik kon het niet laten om de smaak van de citroen te versterken door citroenschil toe te voegen aan de vulling en een snufje slagroomtaart aan de meringue.

Judy’s citroentaart

Naar het recept van Kilmartin Kitchen, uitgegeven door een vrouw in de Presbyterian Church of Burns in Mosaic in 1978.

  • Match 1c met de pan. Suiker, 1 / 3c. Maïszetmeel, 1 eetlepel boter. Tel hier 13 / 4c bij op. Kokend heet water. Kook dit tot het dik is. Voeg ze dan allemaal tegelijk toe 1 / 4c. Citroensap, 3 losgeklopte eierdooiers.
  • Haal van het vuur, giet in vers gebakken taartbodems en roer meringue gemaakt van 3 eiwitten met 4 eetlepels suiker tot het hard is. Bak de meringue goudbruin onder de grill.

Brownie-receptbeschrijving afgedrukt op de 2 juli-editie van de Guardian: de hoeveelheid cacao is 75 ml of 1/3 kopje. Onze excuses voor de verwarring die ervaren wordt door degenen die imperiale metingen nodig hebben.

Huishoudkunde Margaret Plaus schrijft elke vrijdag deze column voor de Guardians. Zij is per e-mail bereikbaar op het volgende adres: [email protected]..

Leave a Comment

Your email address will not be published.