Hoe u uw saladespel kunt verbeteren, volgens Amerika’s favoriete ‘Salad Freak’

ADVERTISEMENT

Dit verhaal wordt u aangeboden door SAVEUR COOKBOOK CLUBeen gepassioneerde community van voedselminnende lezers over de hele wereld die onze favoriete auteurs en recepten vieren. We lezen en koken elke twee maanden nieuwe boeken, dus tag ons met de hashtags #SAVEURCookbookClub en #EatTheWorld! Deel je kookfoto’s en -video’s op sociale media .

Op de omslag van Jess Damac’s nieuwe kookboek, salade freakis een bord met gesneden mandarijnen, gegarneerd met druipende burrata en geelgroene olijfolie. Voor de gemiddelde kok wordt een mengelmoes van fruit en kaas misschien niet herkend als een salade, maar voor Damuk symboliseert het wat een salade zou moeten zijn.

Zoals Plato nadacht over stoelen en tafels, zo vroeg Damuk zich jarenlang af wat een salade tot een salade maakt. Wat is haar conclusie? Er zijn geen harde en snelle regels. Salades eten voor ontbijt, lunch en diner is een eerlijk spel. Dat geldt ook voor pizza’s met salade, sandwiches met eiersalade en gazpacho. Samen met Damak leerden we hoe ze zich losmaakte van de salade-orthodoxie en hoe anderen van ons hetzelfde doen.

Fotografie: Linda Pliese

Verlosser: Jij schrijft uitleg.

Damuck: Ik ervaar net als iedereen een burn-out bij het koken. Maar als ik iets in bulk uit de koelkast kan gooien, voel ik me beter dan afhalen te bestellen. Volg mijn eigen advies en vertraag een minuutje om de slakroppen te wassen en uit te lijnen en je zult zien hoe mooi de groenten zijn. Ik ben meer dankbaar voor wat ik eet. Ik ben altijd op zoek geweest naar de juiste meditatie- of yogabeoefening, maar als ik voedsel zorgvuldig bereid en eet, merk ik dat ik kalm genoeg en ontspannen ben.

Het boek deelt stylingtips waarmee je salade echt op het bord springt.

Een van de beste kapstijltips die ik ooit heb gekregen, kwam van Jonathan Luvkin, die alle boeken van Ottolenghi heeft geschoten. Hij zag me nerveus druk bezig zijn om het eten er perfect uit te laten zien en zei: “Ga weg!” En hij had gelijk: zelfs als het eten valt, is dat meestal de mooiste manier.

ADVERTISEMENT

Denk veel na over de vorm en kleur van je salade. Durf deze te kiezen. Maar naast visuals is er mondgevoel en textuur. Bedenk hoe je elk ingrediënt wilt snijden. Een komkommer diagonaal snijden ziet er misschien geweldig uit, maar misschien wil je het knapperiger.

Andere details die slechts een seconde duren, maar een verschil maken, zijn verse kruiden bij de hand hebben om frisheid toe te voegen en een beetje dressing aan de zijkant van de kom te druppelen. Ik kan het niet helpen. Het ziet er veel mooier uit dan een klodder.

Wat zijn jouw favoriete salade-ingrediënten?

Ik ging onlangs naar een juweelrestaurant in New York City. Chef Flynn McGarry is 23 en heeft met liefde vier gerechten gemaakt. Lief! Goed opgeleide koks uit de jaren vijftig doen dit soort dingen niet. Lavas heeft een zeer sterke selderijsmaak en gaat niet overal even goed mee samen. Maar ik ben blij dat ik het herontdekt heb. Sinds die maaltijd heb ik veel bladkruiden gebruikt.

Chilichips en salsamacha vinden tegenwoordig ook hun weg in alles wat ik eet, en tomaten zijn geen uitzondering.

Heb jij de tools die elke chef nodig heeft om een ​​salade te maken?

Mensen vragen me vaak: “Heb je echt een slacentrifuge nodig?” Het antwoord is ja. Sla wassen kan ontspannend zijn, maar er zijn maar een beperkt aantal uren in een dag. Dressing plakt niet aan vochtige bladeren.

Een ander ding waar ik van ben gaan houden, is de OXO Produce Keeper. Ik was mijn sla en groenten zodra ik thuiskom van de boerenmarkt. Het zorgt er ook voor dat dingen niet verpletteren, wat gebruikelijk is in verpakte koelkasten.

Als laatste gebruik ik vaak de Japanse mandoline. Ideaal voor het maken van komkommer-lucifers of wortellinten. In het begin kan het eng zijn, maar haast je niet. Bouw eerst vertrouwen en vertrouwdheid op. Je zou op een dag in je vinger kunnen snijden, maar wees niet bang om terug te gaan en het opnieuw te gebruiken.

Je hebt ervaring in de voedingsindustrie en werkt voor Martha Stewart. hoe was het?

Als stagiaire was ik verantwoordelijk voor het maken van de lunch voor Martha. Het was behoorlijk stressvol. Ze wilde “schoon” vers voedsel en elke dag iets anders. Alles veranderde in een salade. Mijn brein werd haar favoriete archiefkast. Ik heb altijd genoten van hyperlokaal en seizoensgebonden eten, maar dit idee van een volledige maaltijd is in de tussentijd echt ontwikkeld. Ik voelde me gezond.

Zijn er aspecten van Martha’s visie die je verwerpt of waarvan je afwijkt?

Perfectie is de stijl van Martha. Specifiek China voor alle evenementen. Koekjes op exacte afmetingen gesneden. Ik moest dat niveau van aandacht voor detail loslaten. Het voelde niet als thuis, het voelde als een mooie, bijzondere, geweldige bruiloft, maar comfortabel was het niet. Dus in plaats van me zorgen te maken over die dingen, denk ik aan andere details zoals afspeellijsten, verlichting, de juiste mix van mensen. Het is echt.

Laatste vraag. Stel je voor dat je in economy in een vliegtuig zit en je wordt geconfronteerd met een afschuwelijke plastic container vol ijsbergsla. De dressing is een zak met zeespuit van de ranch. Wat is uw beroep?

Wauw. Ten eerste zou ik vragen of ze olijfolie en azijn hebben. Ik doe dat niet altijd, maar ik vind het leuk om mijn maaltijden in te pakken, of in ieder geval wat goed zeezout in mijn tas te hebben. Ik probeer niet te snobistisch te zijn, maar een ding dat ik absoluut vermijd, zijn oranje piepschuimtomaten. Het is een misdaad tegen de menselijkheid, dus laten we het opzij zetten en een salade nemen. Soms heb je gewoon honger!

Leave a Comment

Your email address will not be published.