Een kaasachtig recept voor tweemaal gebakken aardappelen eert een vader die wist waar hij van hield

ADVERTISEMENT

Tweemaal gebakken aardappelen

Activiteitstijd:half uur

totale tijd:twee uur

Portie:8

Activiteitstijd:half uur

ADVERTISEMENT

totale tijd:twee uur

Portie:8

Tijdelijke aanduiding terwijl de actie van het artikel wordt geladen

Toen ik opgroeide, deed mijn moeder elke dag wat ze leek op een normale baan, maar nu begrijp ik dat het een prestatie van epische proporties is: ze haalt uit, aanwezigen, of mijn vader, die aan tafel at voor ons gezin zonder de hulp van levering, bevriezing.

Ons avondeten was meestal sober, praktisch en repetitief, maar feestdagen en verjaardagen (alle soorten feesten) waren totaal anders. Het beste van alles is dat je verjaardag betekent dat je een spannend menu moet kiezen voor kinderen die leven in een wereld waar volwassenen het beste domineren, en het “omdat ik dat zei” niet voor niets.Je moet de smaak van je cake kiezen Wanneer Die kers, de keuze heb ik niet lichter gemaakt.

Voor feestjes met mijn vrienden bestelde ik vaak taco’s gemaakt van Old El Paso-kruidenpakketten. Een jaar koos ik perzikkleurige schoenmaker in plaats van een verjaardagstaart. Op minstens één verjaardag koos ik een kipschotel die ik vond in een kookboek, waarschijnlijk uit de jaren 60, met een blikje ananas en sojasaus. Het leek me erg gesofisticeerd.

Maar papa veranderde niets aan de menu’s die hij nodig had voor zijn verjaardag of vaderdag. Niemand was bereid het hem te vragen. Tegen die tijd wist mijn moeder dat het antwoord altijd hetzelfde was. Mannen genoten van biefstuk, asperges met hollandaisesaus, dubbelgebakken aardappelen en amandeltaart als toetje.

Ik probeerde een van de nieuwe cakemixen van Dolly Parton en kwam uit de 9-5 funk.

Biefstuk (nooit een high-end stuk) werd gekookt onder een oude kachelgrill en gekookte asperges. Moeder klopte citroenhollandaisesaus met haar handen. Torte was een complex incident met meringue en custardvulling, allemaal overgoten met geroosterde, in plakjes gesneden amandelen. (Toen ik het later identificeerde als “Cream Meringue Tart Cockaigne” in mama’s oude groene “The Joy of Cooking”, ontdekte ik dat “torte” een verkeerde benaming was.)

De aardappelen waren zelfs beter dan de simpele puds die meestal op onze avondmaaltafel verschijnen. Moeder bakte ze zoals gewoonlijk, schepte toen de inwendige organen eruit, pureerde ze, voegde boter en kaas toe en deed ze terug in het jasje voor de laatste rotatie in de oven.

Voor Nick Hale was dit de hemel op het bord. Ik weet niet waarom die bepaalde combinatie zijn ziel vertelde, maar dat is het zeker. Misschien deed het me denken aan een trendy steakhouse waar hij at toen hij jong was toen hij in Washington woonde als assistent van het congres. Zelfs als we het ons konden veroorloven, was er niets dat een steakhouse kon worden genoemd bij ons in de buurt in onze verre geboorteplaats in Virginia. Het eten bleek erg goed te zijn. Wat zijn reden ook is, hij moet dit menu minstens 40 jaar twee keer per jaar hebben gegeten.

Papa was een gewoon persoon. Elke avond, als hij terugkwam van zijn werk als advocaat in een klein stadje, deed hij zijn schoenen uit, deed zijn das om en ging op onze grote hangende bruine bank zitten. “MacNeil / Lehrer News Hour” ging terwijl mijn vader sliep. Van tijd tot tijd zal hij mij en mijn zus opdracht geven om de konijnenoren aan te passen voor een betere ontvangst. Toen het nieuws voorbij was, was het etenstijd.

De consistentie was van hem. Hij rookte alleen Merit Ultralight. In de weekenden maaide ik velden, sleutelde ik aan auto’s, en als ik niet onder de tractor of motorkap zat, zat ik in een oude Morris-stoel in de keuken, te lezen en koffie te drinken.

De gegrilde kaas van mijn vader heeft me geleerd hoe ik een betere vader kan zijn

Ik zeg niet dat pa een eenvoudige man was of nieuwsgierig. Hij leerde over ruimteverkenning en keek graag naar klassieke films. Hij kon allerlei soorten poëzie zingen. En hij genoot ervan om onbekend voedsel te proberen terwijl hij de Indiase curry at die ik meebracht van de universiteit en de verfijnde Franse bistro proefde die hem naar Washington bracht. Het is gewoon dat mijn vader altijd mezelf was.

Wat hij altijd al wilde voor hetzelfde feestelijke avondmaal – zweepslagen, spoelen, herhalen – vond me nooit raar. Papa was papa, en hij was er altijd, net als papa, net zoveel apparatuur in mijn leven als een oude bruine bank en een moedervlek op zijn rechteroog. Ik wist dat hij me elke keer als ik belde met dezelfde vraag zou begroeten. Ik wist dat hij me altijd advies zou geven (meestal het laatste), of hij nu werd gevraagd of niet. Ik wist dat hij onmetelijk veel van me hield.

Pa veranderde niet totdat hij niet veranderde. Hij leed aan dementie en stierf in 2014. En ik voelde me verward, omdat de vorm van de wereld is veranderd sinds mijn moeder in 2020 volgde.

Door met tranen te koken, kon ik mijn stervende vader voeden. Dat steunde mij ook.

Nu, zoals ik toen deed, wil ik meestal diversiteit in mijn kookkunsten. Bij het plannen van een wekelijkse maaltijd pak ik vaak een kookboek en blader ik door mijn mobiele telefoon om iets nieuws en interessants te vinden. Voor een feestelijke maaltijd reserveer ik een tafel bij mijn favoriete restaurant. Daar heb je de keuze uit tientallen oogverblindende mogelijkheden.

Maar ik heb onlangs het favoriete avondmaal van een grillige vader gemaakt voor mijn man en mij. Ik miste mijn vader omdat ik de gele saus in de blender deed (in tegenstelling tot mijn moeder koos ik voor gemak). En als de oude man niets meer heeft om tegen me te praten als we eten, stop dan.

Ik had het gevoel dat mijn vader me nog steeds wat advies gaf, en het ging verder dan het eten op ons bord. Misschien is het, zoals hij altijd bekend is, goed om te vinden wat je leuk vindt en er zoveel mogelijk van te genieten.

Het knarsen van de aardappelschillen die in de oven zijn uitgehold is geen vereiste stap, maar het toevoegen van een vulling voorkomt dat de aardappelschillen gaan plakken. Als de aardappelen vol zijn, gaan ze terug naar de oven en wordt de bovenkant lichtbruin. Je kunt de kaas ook veranderen. Probeer Gruyères of Zwitserland.

Opslag opmerking: Maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren. Verwarm ongeveer 10 minuten in een oven van 350 graden.

Wil je dit recept bewaren? Klik op het bladwijzerpictogram onder een portie bovenaan deze pagina en vervolgens Mijn leeslijst van uw gebruikersprofiel op washingingtonpost.com..

Dit recept schalen om hier een desktopversie voor uw printer te krijgen.

  • 4 roodbruine aardappelen (ongeveer 8 ons elk), geschrobd, gedroogd en licht ingewreven met plantaardige olie
  • 4 ons scherpe cheddar of Parmezaanse kaas, grof geraspt (ongeveer 1 kop)
  • 1/2 kop zure room
  • 1/2 kopje volle melk
  • 2 eetlepels ongezouten boter, zacht
  • 3 groene uien, alleen witte en groene delen, in dunne plakjes gesneden en om meer te serveren (optioneel)
  • 1/2 theelepel fijn zout
  • Vers gemalen zwarte peper
  • 1 plakje bacon, in stukjes gesneden, om te serveren (optioneel)

Plaats het rooster in het bovenste derde deel van de oven en verwarm het voor op 400 graden.

Leg de aardappelen op een grote omrande bovenkant en rooster ze ongeveer een uur of tot de schil bruin is en de vork gemakkelijk in het vlees steekt. Leg de aardappelen ongeveer 10 minuten op een rooster tot ze voldoende afgekoeld zijn om te verwerken. Laat de oven aan staan.

Snijd elke aardappel verticaal doormidden en leg deze met de snijkant naar boven op het werkvlak. Als de aardappelen nog te heet zijn, gebruik dan een ovenwant of keukenhanddoek om de aardappelen vast te houden.

Gebruik een kleine lepel om het vlees voorzichtig in elke halve tot middelgrote kom te scheppen, waarbij u 1/8 “tot 1/4” dik vlees op elke huid laat. Maak je geen zorgen als de huid een beetje scheurt, je kunt ze nog steeds vullen. Leg de velletjes op de bovenplaat en zet ze terug in de oven voor ongeveer 10 minuten of tot ze licht krokant zijn.

Prak ondertussen het aardappelvlees met een vork of aardappelstamper tot het zo glad is als je wilt. Als u kaas, zure room, melk, boter of groene uien gebruikt, voeg dan zout en peper toe en roer tot alles goed gemengd is.

Haal de aardappelschillen uit de oven en bak de oveninstellingen. Til het rek niet op. Houd met een handdoek of ovenwant elk vel stevig in de pan, schep het mengsel in het vel en til het in het midden iets op.

Zet de pan terug in de oven en bak 10-15 minuten of tot de bovenkant lichtbruin is. Haal de pan uit de oven en bestrooi met groene uien of spek als je hem gebruikt om hem op te warmen.

Calorieën: 209; Totaal vet: 11 g; Verzadigd vet: 7 g; Cholesterol: 32 mg; Natrium: 263 mg; Koolhydraten: 23 g; Voedingsvezels: 2 g; Suiker: 2 g; Eiwit: 7 g

Deze analyse is een inschatting op basis van de beschikbare ingrediënten en deze bereiding. Het is geen vervanging voor het advies van een diëtist of diëtist.

Van stafschrijver Emily Heil.

Getest door Emily Hail.E-mail uw vraag [email protected]..

Dit recept schalen om hier een desktopversie voor uw printer te krijgen.

Zie de receptenzoeker voor meer dan 9.800 geteste recepten.

Heb je dit recept gemaakt?Maak een foto Tag ons op Instagram Bij #eetlust.

Leave a Comment

Your email address will not be published.