Broosheid op basis van matze voor de moderne tijd

Net als vele anderen was ik geen onbekende in Matze’s lekkernijen, aangezien ik jarenlang chocolade op Matze strooide voor de kinderen op het Pesach-festival. Maar om de een of andere reden heb ik de creatie van de caramel matze crunch gemist, ook wel bekend als de “matze butter crunch” of “matze blittle”. Herkomst kan worden herkend, maar de meeste niet.

Maar ik ben een voedseldetective, dus ik dacht dat ik een record zou vestigen. Het eerste recept dat ik vond is van Mercy Goldman, de auteur van “The Treasures of Jewish Holiday Baking”, voor het eerst gepubliceerd in 1998. Dit boek bevat een recept dat ze ‘mijn handelsmerk, de meest gevraagde, absoluut prachtige caramel matze crunch’ noemt. “

In de jaren tachtig was Goldman op zoek naar een Pesach-dessert om te verkopen in Amerikaanse en Canadese kranten. Toen vond ik het recept voor “Easy To Fever” in een exemplaar van “Farm Journals Choice Chocolate Recipe” van Elise W in 1978. Bemanning. Daarin gebruikten ze zoute crackers als basis voor hun snacks.

“Het lampje ging uit”, zegt de 67-jarige Goldman vanuit zijn huis in Montreal over Zoom. “Als je zout kunt gebruiken, waarom zou je ze dan niet vervangen door matze?”

Dat deed ze precies en daar begon het recept.

Af en toe brachten gasten Goldman’s crunch naar mijn Pesach Cedar en week ze niet significant af van het origineel.

Maar dit jaar heb ik haar recept bijgewerkt. Ik voegde pinda-toppings toe en verving de chocolade door eiwitrijke pindakaas. Hagelslag van knapperige pinda’s en fleur de sel gaan de zoetheid van de karamel, die als bindmiddel fungeert, tegen.

Veel sefardische joden beschouwen pinda’s als koosjer voor het Pascha, maar de meeste Asjkenazische joden hebben ze tijdens hun vakantie vermeden. De rabbijnse vergadering, de arm van de conservatieve rabbijn, meende echter consumptie tijdens het Paschafeest te kunnen tolereren. (Deze verandering is niet waargenomen door de orthodoxe kerk.)

Als u geen Pesach-pindakaas-koosjer zoals Schneider kunt vinden, kunt u deze traktatie ook proberen met andere notenpasta zoals amandelen en cashewnoten, of met halva gecoate tahini. Er zijn veel mogelijkheden voor recepten, en als je het in een blikje wikkelt en erin duwt, is het een heerlijk cadeau voor je Cedar-gastheer. Maar wees voorzichtig: dit lieve ding is perfect een gewoonte aan het vormen.

Ik vroeg Goldman wat hij van alle variaties van het recept vond.

“Het was zo veel dat ik er nu goed mee ben”, zei ze. “Voor degenen die niet kunnen koken of bakken, denk ik dat het brengen van een matze-botercrunch hen zal redden.”

recept: Zoute pinda’s en karamel matze bros

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *